marți, 14 iulie 2009

Diferente de cultura...

Oamenii,2 picioare, 2 maini un cap....si multe lucruri ce ne diferentiaza! De la culoarea pielii,pana la forma ochilor,si chiar nivelul de gandire,de trai! Locul in care crestem isi spune direct amprenta asupra noastra! Ex: omul de la tara - omul de la oras! Romanul/europeanul din vest! etc....

Desi exista n diferente,oamenii interactioneaza,leaga prietenii,sau ajung chiar sa se urasca de la prima vedere! Schimba opinii, se contrazic, pornesc la drum impreuna, muncesc cot la cot, se ajuta, sau isi imping colegul in apa:d O linie invizibila ce se traseaza singura printre noi...pro si contra! Stiai ca poti sa jignesti crunt un om,doar facand referire la mama lui?! Iar noi cand spune p...a matii;) deja o facem fara sa gandim,dintr-un gest refex, sau doar o durere de moment!

De aici apare si rasismul,alta probema contemporana,tot mai recent vazuta si la noi! Dar iau de exemplul, oamenii dintr-un loc de munca, nu de la noi,prea putini straini in jur,dar de afara,unde muncesc romani,italieni, indieni, arabi, filipinezi etc....cum se inteleg toti oare? Pana si engleza vorbita difera, unul cu accent,altul de balta, poate si din auzite,pe cand altii isi demonstreaza aptitudinile...! Dar pentru bani,lucreaza impreuna,si fac tot posibilul pentru a se intelege, dar cum fac cand nu se inteleg?! Subordonatii tac,pe cand sefii denigreaza...! Raport inegal de forte!

Apoi apar ....4 diferente majore:d

1. Tot ce spun eu....e lege! Ceva de genul ar suna,categoria oamenilor autoritari,unde exercitarea puterii reprezinta dreptate!

2. EU am mereu dreptate......parerile voastre nu conteaza! Genul egoist notoriu....

3. Parea mea, parea voastra.....mine better! Egoistul general...si omul de zi cu zi!

4. Parerea noastra.....a omului ce alege ideea cea mai buna,ce asculta de restul,si-si recunoaste greseala!

Apoi intrebare?! Carei categorii apartii?Eu am raspuns un sigur 4.....si cica,la carte,raspunsul e reclama falsa?! Iar eu contrazic cartea?! Si spun sincer da! Doar eu ma stiu ce mai bine....apoi vine un raspuns...: omul mereu se pune pe el primul,apoi pe restul dupa.....generalizare! Asta era raspunsul bun! Apoi pun eu intrebarea....oare e normal sa te invete din carti sa faci asta? cand tindem spre o globalizare?! E normal sa te invete sa fii egoist si sa iti doresti sa fii in fata?! Da! E norma! Dar eu de ce nu inteleg asta?! Eu de ce nu pot profita de orice situatie ivita? de orice persoana ce-mi sta in cale? de ce nu o calca in picioare asa cum fac altii? De ce eu nu vreau sa ies in fata,distrugand altceva?! Sau simplu....de ce nu imi pasa de mine,si imi pasa de altii?! E singurul lucru ce nu am putut schimba la mine! Am reusit cu perceptia asupra realitatii,am reusit cu pesimismul, chiar si cu mine, sa dau delete la ce nu imi placea,dar nu si asta! Nu pot,desi incerc! As putea foarte usor sa manipulez lumea din jur,sa ma joc cu gandurile lor,sentimente, sa obtin ce vreau,dar nu o fac! Nu ma lasa inima cred....desi,spun sincer ce gandesc! as face-o! Pacat ca nu pot...unii chiar o merita!

Si revenind la diferentele de cultura, 9 romani din 10,intorc capul dupa un negru, sau arunca cu pietre intr-un homosexual,sau scuipa un ungur?! Asta ne reda fidel imaginea noastra! Cat de jos ne aflam intr-o societate moderna! Si nu acceptam noul,si nici nu vrem sa auzim de el, ci doar il excludem!

1 comentarii:

CORA spunea...

Esti suparat si ai generalizat...Eu-s cat se poate de toleranta. Numai ca am o limita. Si asta se numeste a sti unde ii este limita minoritarului. Te poti documenta in acest sens despre discursul ministrului Australiei dupa cererea unor musulmani.