luni, 28 septembrie 2009

Criza...somaj?!

Revin in spatiul realitatii crude, a trecut ceva vreme, am si uitat cand am criticat ultima oara "mediul inconjurator". Si pentru prima oara, culmea, ma leg de sistem, de oamenii mari ce fac legea prin tara asta, rar ma uit la Tv,mai ales la emisiuni cu tenta politica! Dar fac si exceptii,din lipsa acuta de somn, si jucandu-ma cu butoanele de pe telecomanda, am gasit si ceva pe gustul meu, ceva sa ma faca sa ascult, si sa incerc sa privesc mai mult in esenta, decat o stare de nu-mi pasa,nu ma afecteaza, nu am de ce sa-mi bat capul prea mult! Si...ma afecteaza,nu foarte acut inca,dar curand voi intra in panica, si imi indreapta drumul spre ceva ce nu vreau, ce am incercat sa tot evit,dar criza asta economica, bine valul ei, ce s-a asternut peste noi, ne face viata mai dificila! Criza oare?! Oamenii tot fac cuparaturi cu cosuri pline la car4, cluburile sunt pline, de baruri nu mai vorbesc, magazinele de haine, inca fac vanzari, desi cateva au dat faliment,dar din prisma preturilor oferite catre public, bancile inca dau credite, nu oricui cu buletinul, dar dau, si tot te suna sa-ti reaminteasca vezi ca ai de platit, nu normal,de reducerea cheltuielilor,inseamna si reducerea telefoanelor in van! Vremuri de criza= reducere cheltuieli! Romanii, maresc cheltuielile,doar au aparut reduceri! Si ce ma loveste direct, ca tanar absolvent de studii superioare, este jobul! Inainte gaseai foi intregi risipite cu angajari prin ziare, acum...pauza! Pe net, in afara de video-chat,agent vanzari cu comision, sau taximetrist in Anglia, nu mai gasesti nimic pe plac, nimic de unde sa alegi, ci doar alternative, pe care nevoit, le accepti!
Targ de joburi pentru absolventi,saptamana trecuta peste tot in tara, aglomeratie, studentime, si fix 160 de locuri pentru cei cu studii! Nu, ca numarul lor ar fi de vreo 20000,daca nu mai mult! Trist! Si degeaba critic, oricum nu pot schimba nimic,nici eu,nici tu, nici noi toti la un loc, vrem cu totii afara,dar nici acolo viata nu e roz, si usoara! Dupa ce au stat la coada, si au stat ceva, au ajuns sa gaseasca joburi necalificate, si iti pui intrebarea,mai merita oare sa termini o facultate?! Sa-ti toci nervii, si zilele invatand?!
2 situatii: Mergi la angajator....nu ai experienta! De ce?! Ai facut scoala?! A 2-a faci un pas cu experienta, dar nu ai studii?! Concluzia?! Ce facem?! Chiar daca ne mintim singuri, si muncim in timpul facultati, tot nu le faci pe amandoua cum trebuie, dai de gustul banului, pierzi notiunea de facultate!
Si urmeaza domeniul, relatii,pile si bani! Totul se manevreaza din aceasta privinta, orice post bun, sau de specialitate, e filtrat prin exemplul de mai sus, si cine-l primeste?! Omul calificat, cu ani in spate, sau proaspat absolvent?! Sau omul ce le are pe toate 3 de mai sus, si sincer,nici capul nu-l ajuta,dar mamica si taticu, au grija de el, si il imping de la spate, si chiar daca da gres, si nu e apt, in timp se formeaza, prinde si fura meserie, pana cand intepeneste acolo, asta daca nu promoveaza!
Somajul in Romania a atins cote...bla bla! Parca ar conta?! A stat sa numere cineva toata populatia neactiva?! Cifre pentru a face audienta, pentru a crea panica, si pentru stire! Atat, nimic mai mult! Si ne loveste in plin, si uite asa te pune pe ganduri cu ce vrei sa faci mai departe, ai terminat facultatea cu sperante, vrei sa schimbi, sa faci, si sa ajungi cineva, dar realitatea nu-ti ofera oportunitati, ci te impinge spre un pas inapoi,si uite cum ambitia se duce dracului, si ramai doar cu gandurile tale, fara bani in buzunar, si neindependent!

1 comentarii:

ruxir spunea...

toti tre sa incepem de jos ca sa putem urca,altfel care ar mai fi farmecul???