luni, 7 decembrie 2009

Razbunare

Gresim , suferim in tacere, apoi ne ridicam din cenusa! Suntem simplii oameni, cu bune, rele, iar oricat de puternici suntem, avem si slabiciuni, mult prea multe, si chiar atunci cand nu recunoasteam asta, suntem slabi! Se intampla un rau, noi cautam vinovati! Indiferent de situatie, e mai usor sa dai vina pe altcineva, ai constiinta mai impacata, desi uneori esti singurul vinovat.
In jurul nostru exista probleme, foarte multe mai exact, de la sistemul in care ne ducem existenta, pana la sanatate! Ignoram, sau le facem fata, luptam cot la cot, pentru o lume mai buna nu? Suna a cliseu! Ne ascudem cand dam de greu, nu ripostam pentru ca e mai comod asa, si in tot acest timp, cineva lucreaza in secret! In liniste, priveste, analizeaza, si cauta modalitati de iesire, se intensifica din insuccese, dezamagiri, suferinte, pana cand explodeaza! Boooom! E oare vorba de ura?!
Jobul nepotrivit, situatia materiala, vecinul de langa, curtea lui e mai aratoasa, prietenul ce te-a lasat balta, iubita ce ti-a inselat increderea, ti-a luat inima si te-a lasat singur, intru-un cuvant te simti distrus, gol, si negi totul, incerci sa te adaptezi din mers, sa creezi un nou inceput, in care sa-ti fie bine! Dar pana acolo sunt praguri de trecut, intai a trata cauza, a te elibera de toata energia negativa, sa elimini ura acumulata! Nu e usor, dar nici imposibil. Accepti situatia, desi doare, dar inveti, apoi escaladezi munti noi, calci in picioare, si dezamagesti si u, ti-a venit randul sa fii de cealalta parte a baricadei!
Razbunare?! In fiecare gest, vorba, situatie, o regasesti, desi, o renegi. Trebuie sa-i demonstrezi unei persoane ca esti mai bun, sau doar sa iesi in fata, poate roata e rotunda, si ajungand sus, dai peste nas, devii cineva, un nume, iar de pe buzele celor din jur suna altfel, mai melodios, si plin de satisfactie! Ai fost bun, ai luat-o in barba, ai sacrificat convingeri si idealuri, si regreti cu tot trupul, simti cum arde,e orgoliu sau esec? Poti sa fii geniu, sa lovesti in plin, intr-un plan tacticizat, te cronometrezi, si esti atent la detalii, nu vrei sa fii prins pe picior gresit,in trecut te-ai lovit crunt, sau doar un prost ce-si varsa amaraciunea, calcand in picioare inimi. Castigatorul? In niciun caz tu!! Ai satisfactie de moment, sau tot ce ti-ai dorit, dar gustul dispare, si nu mai ai nimic. Ti-ai atins scopul, si cu ce ramai? Un suflet gol ce-si poarta ura in timp. Arma stupidului?
Sunt persoane ce trec prin viata ta, lasand urme, durere, lacrimi, te schimba, dar nu trebuie sa te arunci ca un leu dupa prada, ar fi mai simplu sa-ti accepti greselile, sa dai cu pumnul intr-un sac de box, sau sa plangi pana nu mai poti, ramai cu suspinul si sughitul, dar lipsit de ura, amarat si plin de speranta! Ai castigat potul cel mare, dar altii s-ar putea razbuna pe tine, de tine depinde cum alegi sa te impui, ripostand, sau un imi pare rau, nu trebuia, nu vroiam sa las durere, nici sa distrug, sau sa fac persoanele din jur sa simta aceeasi stare ce m-a sufocat! Cuvintele potrivite de mai sus, si devii pe jumatate iertat. Dar nu poate fi chiar asa, sau cum vrei tu, se complica jocul, devine periculos, si poate te arzi iar,nu-i nimic, un nou inceput se zareste mereu la orizont.

1 comentarii:

CORA spunea...

De acord cu tine in ceea ce priveste mentalitatea oamenilor in privinta greselii! Primul lucru pe care il facem este sa cautam vinovati, in loc sa incepem sa cautam solutii pentru a diminua efectele greselii. Ne simtim bine cand torturam "faptuitorul", in loc sa il sprijinim, spunandu-i ca greseala face parte din umanul nostru, ca nu e cazul sa faca o depresie din asta si ca putem remedia impreuna orice. E greu sa ramanem maturi in fata greselii! Dar ar fi de datoria noastra sa o facem, pentru ca doar de aia suntem rationali!